Prima pagină » Diverse » Reteta drojdie de casa

Reteta drojdie de casa

Reteta drojdie de casa, cum se face drojdia (maia), pe motivul ca tot mai multi oameni isi coc propria paine in timp ce sunt blocati acasa pe perioada de pandemie COVID-19.
Asa ca, desi drojdia de panificatie dispare mai mereu din magazine, tot mai multe retete pentru prepararea ei de acasa apar pe internet.

Painea este un aliment nelipsit de pe masa romanilor in multe cazuri, daca nu in majoritatea, iar o drojdie paine preparata in casa este mult mai sanatoasa.
Neavand mereu la indemana drojdie, painea cu drojdie facuta în casa, din faina si apa este o solutie la indemana oricui. Nu va fi nevoie de multe ingrediente, ci doar de putin timp si de rabdare, deoarece a face drojdie nu este o stiinta exacta.
Ceea ce trebuie stiut este faptul ca drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert, deoarece contine fermenti naturali.

Reteta drojdie de casa

Painea facuta cu drojdie de casa este putin acrisoara, comparativ cu painea facuta cu drojdie din comert, cauza fiind acidului lactic care se dezvolta in timpul procesului de fermentatie.

Ingrediente
Tot ce este nevoie pentru a realiza o drojdie de casa, sunt faina si apa.
Se poate folosi orice tip de faina, insa este de preferat este faina de secara, care va fermenta mai usor.
Apa este bine sa fie plata, nu de la robinet, la o temperatura a camerei, sau chiar putin calduta.
Daca folosesti apa de la robinet, aceasta trebuie lasata 24 de ore ca sa isi piarda clorul.
Cantitatile pentru aceasta reteta sunt 100 g faina integrala si 100 ml apa.

Ustensile necesare
– vas pentru amestec;
– cantar de bucatarie, deoarece cantitatile trebuie respectate;
– lingura;
– borcan cu gura larga si cu capac;

Mod preparare
Amesteca parti egale faina si apa intr-un vas (castron) mic, pana o sa se faca o maia de consistenta subtire, sa poata curge.
Se transfera compozitia intr-un borcan peste care se pune capacul.
Atentie insa!
Nu inchide ermetic borcanul, pentru a nu opri intrarea aerului necesar pentru fermentare, acopera-l cu un prosop si pastreaza-l la temperatura camerei.
Pastrarea acestuia intr-un loc cu putina caldura, dar nu prea fierbinte, va accelera procesul de drojdie si bacterii care colonizeaza compozitia aluatului.
Sub nicio forma nu se baga compoziția in frigider, dar nici nu se pune nici pe calorifer sau pe vreo soba.

Incepand cu a doua zi, se observa ca maiaua rezultata incepe sa fermenteze si apar cateva bule, iar amestecul este crescut si incepe sa emane un miros acrisor. Nu inseamna ca respectiva compozitie s-a stricat, ci e normal sa fie asa.
Se folosesc iar inca 100 g de faina si 100 ml de apa de la temperatura camerei, se amesteca totul si se lasa la fermentat.
Acest procedeu se repeta la fiecare 12 ore, deoarece prin aceste metode, maiaua este mereu „hranita”.
Procesul se va repeta pana cand mirosul va deveni tot mai intepator dar placut, iar cantitatea se va dubla.
Dupa 3-4 zile, maiaua ar trebui sa fie numai buna si se poate trece la framantat aluatul.
Cu cat maiaua este mai bine „hranita“ si cu vechime, cu atat e mai puternica, iar intr-un final, painea va apare mult mai pufoasa si mai gustoasa.

Mentionam la inceputul acestui articol faptul ca internetul este plin cu fel de fel de articole si videoclipuri referitoare la reteta drojdie de casa.
Astfel ca, odata ce se obtine tehnica corecta si devi campionul cunoasterii, vei putea sa prepari propria drojdie ori de cate ori ai nevoie, ca intr-un final sa rezulte o paine sanatoasa si gustoasa.

Poate vrei sa citesti si despre
Beneficiile cafelei si consumul de cafea
Utilizari mai putin cunoscute pentru zahar
Beneficii seminte de pepene verde
Beneficii ciocolata alba
Cum recunosti pestele proaspat




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.