Prima pagină » Diverse » Reteta clatite pufoase

Reteta clatite pufoase

Actualizat in data de 28 martie 2021

Reteta clatite pufoase, despre cum se fac clatitele pentru ca sa nu se lipeasca de tigaie, dar mai ales sa nu se intareasca dupa racire.
O simpla combinatie de ingrediente pe care probabil le ai la indemana, precum ca faina, lapte, oua, arome, fac sa rezulte un desert perfect.
Este o reteta de clatite extrem de usoara, care ajuta sa le realizezi in mai putin de 30 de minute, incat te vei intreba de ce nu ai mai facut-o niciodata.

Inainte de a afisa reteta de clatie, de ce sa nu devi campionul cunoasterii si sa afli de unde vine acest termen destul de cunoscut si intitulat clatite.
Pagina de Wikipedia ne informeaza despre aparitia termenului si originea greco-romana, insa nu ofera mai multe amanunte.
Sustine insa ca renumitul desert s-a raspandit in lumea intreaga dupa ce clatitele frantuzesti au devenit renumite. Crepes pentru varianta dulce si galettes pentru varianta sarata.
In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante dedicate, unde se pot consuma aceste gustoase preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata pana la fructe de mare.

Daca planuiesti sa calatoresti si ai pofta de clatite, afla ca in Germania se numesc „Palatschinke”, in Austria „Pfannkuchen” sau „Frittaten”, in Serbia „Palacinka”.
Termenul general este crepes, cel pentru care toata lumea va intelege, oriunde te-ai afla.

Reteta clatite pufoase

Ingrediente folosite
– 50 ml ulei;
– 1/2 lingurita sare;
– 300 g faina;
– 3 oua;
– 300 ml lapte;
– 300 ml apa minerala;
– 2 pliculete zahar vanilat;
– 3 linguri de unt topit;
– 1 lingurita esenta vanilie;

Mod preparare
Intr-un vas cu pereti inalti se bat bine ouale împreuna cu putina sare sare, dupa care se adauga treptat faina prin metoda ploaie si se combina cu ajutorul unui tel, sau cu ajutorul unui mixer. Va rezulta o coca groasa.
Daca cumva devine prea greu de amestecat, se mai adaugă lapte, astfel încat sa reiese o compozitie omogena si fara cocoloase.
Dupa ce ai terminat cu adaugarea de faina, adauga restul de lapte, urmat de apa minerala, zaharul vanilat si esenta de vanilie.
In finalt adauga untul topit si lasa aluatul pentru clatite sa se odihneasca 20 de minute undeva la cald si acoperit.
In tot acest timp, compozitia se va omogeniza si hidrata uniform, iar clatitele vor fi mai pufoase si chiar mai fragede.

Dupa ce a trecut perioada de „odihna”, se amesteca din nou cu telul si se pun la copt.
Intr-o tigaie dedicata pentru clatite si incinsa bine la foc mic, se adaugă un strop de ulei, sau unt, ce ai la indemana.
Pune un polonic din aluatul de clatite si roteste tigaia astfel incat aluatul sa alunece pe intreaga suprafata a tigaii, intrun strat uniform, nu foarte gros, dar nici subtire.
Odata ce ai pus aluatul pentru clatita in tigaie va trece intre 2 minute si 2 minute jumatate pana sa o intorci pe cealalta parte.
Se coace la foc mic si cand incepe sa se rumeneasca pe margine, se intoarce. Ideal este sa ai la indemana un betisor, sa poti despride usor marginile.
Este bine ca tigaia sa fie miscata stanga-dreapta, pentru a se desprinde clatita, dupa care se arunca in sus pentru a cadea cu fata necoapta.
Daca nu vrei sa iei timpul in considerare, in momentul in care o sa dispara luciul de la suprafata aluatului de clatite si marginile vor fi usor ridicate, poti sa intorci clatita pe cealalta parte.

Scoate clatitele pe o farfurie si pune-le cladite una peste cealalta si acopera-le.
Retine!
Daca tigaia nu este incinsa, aluatul se va lipi de tigaie, iar daca focul este prea mare, clatitele se vor arde.

Serveste clatitele rulate, impachetate sau cladite una peste cealalta, formand un tort.
Acestea se pot servi pudrate cu zahar in forma simpla, umplute cu gem, dulceata, branza cu stafide, sau cu o umplutura sarata.
Clatitele sunt unul dintre cele mai simple si rapide deserturi care se pot pregati cu minim de efort indiferent de ocazia ivita.
Pofta buna!

Poate vrei sa citesti si despre
Reteta de mici din carne de pasare
Beneficiile cojilor de oua
Beneficiile cafelei si consumul de cafea
Utilizari mai putin cunoscute pentru zahar
Beneficii seminte de pepene verde
Beneficii ciocolata alba




Pe Facebook ne-ai dat Like?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.