Prima pagină » Utile » Pentru soferi cu deficiente de auz

Pentru soferi cu deficiente de auz

Actualizat in data de 1 ianuarie 2021

Pentru soferi cu deficiente de auz in situatia de obtinere sau reînnoire a permisului de conducere, conditiile s-au schimbat, printr-un ordin al ministrului Sanatatii.
Modificarile vizeaza o singura categorie de soferi.

Mai exact, conditiile pentru obtinerea permisului de conducere sau pentru reînnoirea acestuia se schimba pentru solicitantii care prezintă deficiente profunde de auz.
Acestia sunt obligati sa-si echipeze masinile cu oglinzi mai mari.

Ordinul 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului Sanatatii 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pentru soferi cu deficiente de auz

Potrivit noului act normativ, examinarea medicala pentru obtinere permis auto sau pentru schimbarea acestuia se face astfel:

a) candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau a mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse in anexa;

b) candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligati sa efectueze examinarile medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere; ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Permisele de conducere auto pentru soferi cu deficiente de auz pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupă 2 numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate.
Se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinându-se seama de posibilitatile de compensare.

Parametrii functionali care trebuie sa fie respectati în situatia examinarii medicale a candidatilor si a conducatorilor auto din grupa 2 sunt: media pragurilor auditive pe audiograma tonala în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 si 4.000 Hz sa fie mai mica de 40 db HL pentru fiecare ureche în parte si pentru fiecare ureche hipoacuzica cu corectie protetica adecvata.

În situatia în care exista limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, pentru obtinere permis auto, conditia minima este sa se respecte pragul maxim de 30 db HL în câmp liber, pentru urechea mai buna, cu corectie protetica adecvata.

Pentru soferi cu deficiente de auz si care doresc obtinere permis auto, pentru solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala si care nu poate fi corectata la nicio ureche, pot fi încadrati doar în grupa I, daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

Pentru soferi cu deficiente de auz

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.