Prima pagină » Utile » Despre aplicatia Signal

Despre aplicatia Signal

Despre aplicatia Signal, o aplicatie de mesagerie axata pe confidentialitate si care foloseste mai multe protocoale de securitate decat mesageria text SMS obisnuita.
Este o aplicatie gratuita, dezvoltata incepand cu anul 2014, care s-a concentrat pe intimitatea utilizatorilor.
Cei care au creat-o, au promis ca nu vor vinde niciodata datele unui utilizator catre terti si ca nu vor introduce reclame.
Signal este o aplicatie de mesagerie, la fel ca WhatsApp, sau Facebook Messenger, dar una care este orientata spre confidentialitate si securitate.
Poate fi descarcata atat din Google Play, cat si din Apple Store.

Despre aplicatia Signal

Ce este de mentionat, este faptul ca mesajul (mesajele) in aceasta aplicatie este criptat la expeditor si decriptat la destinatar.
Orice mesaj trimis, sau primit, este criptat, ceea ce face foarte dificil pentru cine vrea sa intercepteze datele si sa descopere conversatiile.
Totul se datorează unui concept cunoscut sub numele de criptare end-to-end.

Multe companii folosesc criptarea, care practic amesteca continutul unui mesaj, sau al altui fragment de date, care par complet inutile fara cheia de decriptare, cea care poate descifra si restabili mesajul originalul.
Astfel, o companie are de obicei cheia de criptare criptografica, ceea ce inseamna ca datele nu sunt cu adevarat sigure daca un un hacker procura o cheie.
Criptarea end-to-end insa, inseamna ca doar aparatul final, cel care primeste datele, are cheia de criptare stocata.
Criptarea end-to-end a semnalului este alimentata de protocolul de semnal open source al companiei. Asta inseamnand ca respectiva companie nu poate citi mesajele si nu poate asculta apelurile, cum de fapt, nimeni altcineva nu poate.
Deoarece Signal nu stocheaza date despre utilizatori, nu va fi interceptat si descifrat pe traseu nici de furnizorul de internet, nici de cel de telefonie, sau de hackeri.
S-ar parea ca multi cercetatori in domeniul securitatii, care a aruncat o privire asupra acestei aplicatii Signal, i-au oferit un mare plus din perspectiva confidentialitatii si securitatii datelor.

Folosire si utilizare Signal
Aplicatia nu este dificil de utilizat, iar configurarea este la fel ca la multe alte programe de mesagerie.
Dupa ce se instaleaza pe telefon, se va cere introducerea si confirmarea numarului de telefon.
Pe Android, se va cere de asemenea, daca se doreste, ca aplicatia sa fie setata ca implicită pentru mesajele text normale SMS.
Apple nu permite modificarea ca aplicatia SMS sa fie implicita pe iOS.

Prin atingerea unei pictograme a unui contact din lista, se poate incepe o conversatie.
Se pot trimite mesaje, se pot efectua apeluri audio si video, atasare de fisiere si partajare fotografii, toate in rubrica de conversatie.
Rubrica de setari poate fi usor de accesat si cu optiuni pentru alegerea fiecaruia.
Ce este interesant, este optiunea ca mesajele sa dispara la un anumit interval de timp.
Dar, de remarcat, este opțiunea de a estompa fotografiile chiar in aplicatie, astfel încat datele sensibile, precum fata unei persoane, sa nu fie expusa.
Astfel, se selecteaza o conversatie sau un contact, se atinge pictograma „+” , dupa care se selecteaza optiunea Galerie.
Odata selectata o imagine, un clic pe Continuare si accesata zona de blurat din fotografie, dupa care atinsa pictograma Blurare din partea de sus a paginii.
Ca si un minus, trebuie mentionat ca tot ce este in aplicatia Signal, mesaje, imagini, fisiere si asa mai departe, sunt stocate in telefon.
Ramane ca periodic, ele sa fie sterse pentru a nu se incarca spatiul disponibil al telefonului.

De ce Signal si nu WhatsApp
Facebook va anunta schimbarea politicii de a lasa optionala integrarea Facebook, printr-un mesaj de notificare trimis utilizatorilor.
Astfel, se solicita sa fie de acord cu o noua politica de confidentialitate prin care se pot preda unele dintre date ale utilizatorilor catre Facebook.
Potrivit Reuters, WhatsApp va avea dreptul de a impartasi datele personale ale utilizatorilor, inclusiv locurile in care se afla si numerele lor de telefon, cu compania sa mama, Facebook Inc., precum si cele din Instagram si Messenger.
WhatsApp va sterge contul celui care nu este de acord cu noii termeni de confidentialitate.

Signal aplicatie este, la modul general, una dintre cele mai sigure metode de mesagerie disponibile.
Conform theverge.com, este considerata „o aplicatie mult mai sigura decat WhatsApp, Messenger sau chiar iMessage”.
Poate fi instalata si utilizata cu acelasi cont pe Android, iOS si se poate accesa, de asemenea, de pe desktop.

Asadar, nu ramane decat ca fiecare sa decida cu ce aplicatie va actiona pe mai departe….

Folosesti Signal?

Despre aplicatia Signal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.