Prima pagină » Curiozitati » Curiozitati despre Jocurile Olimpice

Curiozitati despre Jocurile Olimpice

Curiozitati despre Jocurile Olimpice, competitiile sportive mondiale extrem de asteptate si care se desfasoara o data la patru ani.
Exista si o altermativa intre Jocurile Olimpice de vara si Jocurile Olimpice de iarna, ce au loc la fiecare doi ani in perioada de patru ani.

Primele jocuri olimpice s-au desfasurat cu mult inainte de era noastra, mai exact intre anii 776 si 363 inainte de Hristos si erau considerate componente ale unui festival religios. Ele s-au desfasurat in localitatea Olympia din Grecia.
Mai tarziu, aceste jocuri au fost interzise, pe motiv ca celebrau zei pagani.
In anul 1894 Baronul Pierre de Coubertin, considerat “parintele” Jocurilor Olimpice moderne, a propus reinvierea traditiei antice si ele au fost reluate.

Curiozitati despre Jocurile Olimpice

Steagul olimpic a fost arborat pentru prima data in timpul Jocurilor Olimpice din anul 1920.
Creat de Pierre de Coubertin in anul 1913, steagul olimpic reprezinta cele cinci continente locuite ale lumii. El afiseaza sase culori, albastru, galben, negru, verde, rosu si fundalul alb, alese pe motiv ca fiecare natiuni contine cel putin una dintre ele.

Flacara olimpica este aprinsa la Olympia, iar atleti o aduc in orasul gazda la fiecare editie a Jocurilor.
Flacara arde neintrerupt pe tot parcursul evenimentului si a fost introdusa in anul 1928, cu ocazia editiei de la Amsterdam. Este privita ca un simbol al puritatii si a aspiratiei catre perfectiune si se aprinde cu 4 saptamani inainte de inceperea Jocurilor.
Carl Diem a venit cu ideea unei torte pentru a transporta flacara olimpica din Grecia pana in Berlin, capitala Germaniei, unde urma sa aiba loc urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice a anului 1936.
Prima torta olimpica a calatorit peste 3.000 de kilometri, cu ajutorul a aproximativ 3 300 de persoane, in decursul a 12 zile.

Doar cinci tari au fost reprezentate la fiecare editie a Jocurilor Olimpice de vara din epoca moderna: Grecia, Marea Britanie, Elvetia, Franta si Australia.

Citeste si afla despre....  Curiozitati despre Turnul Eiffel

Juramantul olimpic a fost depus pentru prima data in timpul JO din 1920 de catre belgianul Victor Boin, iar prima flacara olimpica a fost aprinsa la Olimpiada din Amsterdam, in 1928.

Ultima data cand o medalie care a fost realizata complet din aur a fost prezentata unui campion la Jocurile Olimpice de la Stockholm din 1912.
De atunci, medalia „de aur” consta in doar sase grame de aur placat cu peste 92,5% argint.
Medalia de argint este realizata in intregime din argint, in timp ce bronzul contine alama rosie, care este de 95% cupru si 5% zinc.
Premierea medaliilor, asa cum se cunoaste in ziua de azi, aur, argint si bronz pentru primele trei locuri, a fost introdusa in anul 1904.
Jocurile de la Tokyo din 2020, sunt primele din istoria olimpiadelor in care se inmaneaza medalii din materiale reciclate.

Ai vazut vreodata olimpici muscandu-si medaliile in timpul ceremoniei de decernare a premiilor si probabil te-ai intrebat de ce fac asta?
Ei bine, obiceiul dateaza din epocile trecute, unde comerciantii verificau o moneda de care aveau nevoie si nu un fals de plumb. O moneda de plumb ar lasa urme de dinti, in timp ce o moneda de aur nu.

Cel mai lung record de la JO moderne este ramas actual inca din anul 1968.
Bob Bearman a castigat saritura in lungime la Jocurile Olimpice din Mexic din acel an.
Saltul sau a inregistrat 8,90 de metri si a devenit un record olimpic, care, pana in prezent, nu a fost depasit.

Tirul cu porumbei a fost un eveniment al Jocurilor Olimpice din Paris de la 1900 si a fost singura data din istoria olimpiadelor in care animalele vii au fost ucise pentru sport.
Belgianul Leon de Lunden a impuscat 21 din cele 300 de pasari pentru a castiga evenimentul. Cu toate acestea, Comitetul Olimpic International (COI) nu mai recunoaste evenimentul.

Actorul american Johnny Weissmuller, care este atat de cunoscut pentru rolul din filmul Tarzan, o serie de filme de la Hollywood din anii 1930, este recunoscut ca „primul superstar al inotului” datorita faptelor sale din Jocurile Olimpice de vara din 1924 si 1928.
A castigat aurul la 100 m liber, 400 m liber si la proba de stafetă 4 x 200 m la Olimpiada de la Paris din 1924. Patru ani mai tarziu, la Amsterdam, a castigat aurul la proba de 100 m liber si la proba de stafeta 4 x 200 m.

Citeste si afla despre....  Cine a inventat cuvantul "alo“ la telefon

Cel mai varstnic medaliat olimpic din istorie este tiristul suedez Oscar Swahn de 72 de ani, care a castigat medalia de argint la JO din 1920, disputate la Anvers.
Cel mai tanar olimpic din epoca moderna este gimnasta greaca Dimitrios Loundras, care a concurat la Jocurile Olimpice de la Atena din 1896, la varsta de 10 ani.

Romania a participat pentru prima data la JO din 1924, de la Paris, cu o delegatie formata din 54 de sportivi, 3 la tenis, 6 la tir, rugby 20 si 25 la fotbal.
Prima medalie de aur a fost obtinuta la pistol viteza de catre Iosif Sirbu anul 1952.

Din ciclul curiozitati, prima suspendare olimpica pentru consum de substante interzise a avut loc in 1968, cand un pentatlonist suedez, Hans-Gunnar Lilijenwall, a fost depistat si suspentat pentru consum de alcool.

Indiferent daca stiai înainte sau ai aflat acum, exista o multitudine de curiozitati sportive si traditii ciudate, pe care Olimpiadele ni le-au dat de-a lungul anilor.
Jocurile Olimpice sunt unele dintre cele mai prestigioase, incitante si pline de evenimente sportive din istorie din lume.

Devino campinul cunoasterii si afla si despre:
Curiozitati despre Turnul Eiffel
Cel mai lung tunel din lume
Cele mai mari tari din lume
Cele mai inalte cladiri din Europa
Lacul care transforma animale in piatra

Pe Facebook ne-ai dat Like?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.