Prima pagină » Auto » Cauze si simptome sonda lambda defecta

Cauze si simptome sonda lambda defecta

Actualizat in data de 4 martie 2021

Cauze si simptome sonda lambda defecta, acea componenta de la un autovehicul care determina concentratia si nivelul oxigenului din mediul lichid si gazos.
O sonda lambda este practic un senzor de oxigen, cel care transmite informatii catre sistemul de gestionare de la nivelul motorului, prin date care sa regleze injectia.
Are rolul de a regla amestecul aer/combustibil, prin comenzi asupra injectiei, astfel incat acest amestec sa fie convenabil regimului de moment al motorului.
Importanta acestui senzor este data de capacitatea acestuia de a contribui la obtinerea de performante ale motorului.
Totodata ofera anumite informatii si despre emisiile rezultate, iar o defectiune a acestui senzor, poate avea consecinte extrem de negative pentru un motor.

Cauza defectare sonda lambda
Una din cauze defectare sonda lambda este acumularea unor depuneri de particule, praf, sau ulei si contaminarea sa cu diverse impuritati din combustibil.
O alta cauza, mai frecventa, este datorata uzurii.
Insa exista si alti factori ce duc catre un defect, cum ar fi:
– combustibil de proasta calitate;
– soc primit intr-un accident;
– supraincalzirea carcasei sondei;
– defectiuni in sistemul de aprindere;
– incercari repetate de a porni motorul cu perioade scurte, fapt ce determina acumularea de combustibil nears in conducta de esapament si care se poate aprinde.
Recomandarea specialistilor este ca achizitionarea sa se faca de la magazine specializate si sa se evite pe cat posibil cele second hand.

Simptome sonda lambda defecta
Simptomele unui senzor lent, sau defect, nu sunt intotdeauna evidente si sa poata fi masurabile.
O sonda lambda nu se defecteaza brusc, doar ca performantele autovehiculului incep sa fie din ce in ce mai scazute, prin prezentarea de diverse simptome.

~ Martor check engine care ramane aprins
Martorul check engine din bord poate sa ramana aprins ca urmare a mai multor defectiuni care pot apare, dar una dintre posibilitati poate fi reprezentata si de functionarea incorecta a sondei lambda.
Daca acest senzor nu mai transmite corect si exact informatii pentru care este responsabil, autovehiculul nu mai functioneaza corespunzator.

~ Consum crescut de carburant
Daca sonda detecteaza prea mult oxigen in gazul evacuat, rezulta ca motorul ruleaza cu un amestec neconform, fapt ce duce la marirea cantitatii de combustibil.

~ Motorul functioneaza neregulat
Modificarea raportului aer-combustibil face ca motorul sa nu mai poata functiona corespunzator.
In aceste situatii, relanti-ul va fi diferit, iar din toba de esapament se va putea observa un fum negru la iesire.

~ Inlocuire sonda lambda
Un senzor de oxigen este disponibil la aproape toate masinile de noua generatie si poate fi localizat in diferite locatii.
La unele autovehicule, este situat langa catalizator, pe cand la altele in galeria de evacuare.
Din anul 1996, odata cu utilizarea sistemelor de diagnosticare OBDII, autovehiculele necesita si sonde lambda suplimentare, in spatele convertorului catalitic. Motivul fiind acela de a asigura functionarea corecta a acestuia.
Datorita pozitiei accesibile si dimensiunilor reduse, inlocuirea se realizeaza destul de usor in unele cazuri si nu necesita multa perioada de inlocuire.
Ce trebuie insa avut in vedere, sunt si problemele care pot sa apara la nivelul cablurilor de legatura, fiind necesara o verificare a integritatii acestora.

Despre cauze si simptome sonda lambda defecta, trebuie cunoscut ca durata de viata a unei sonde lambda poate sa varieze intre 40.000 si 80.000 de kilometri.
Insa nu este ceva standard, deoarece exista astfel de sonde ce pot „supravietui” si la 200 000 de kilometri.
Un control periodic la o unitate service nu este de neglijat, deoarece poate sa asigure ca orice problema este diagnosticata din timp si remediata corespunzator.

Citeste si despre
Masini interzise în România din 2021
Echipament obligatoriu si siguranta auto
Norma euro autovehicul inregistrat Olanda
Cum incalzesti mai repede masina iarna
Despre anvelope all season
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.